Joomla telepitése

Válasz

Megjegyzés: A következő cikket végigolvasva, a telepítés bonyolultnak tűnhet, de ne ijedjünk meg a telepítés mindössze pár kattintásból és pár adat megadásából áll csak. Mi csak azt tudjuk javasolni, vágjanak bele és meglátják mennyire egyszerű.

Feltételezve, hogy már feltöltötted a Joomla! alapcsomag fájljait a kiszolgáló gyökérkönyvtárába, a következő lépés a webböngésző elindítása, és a webhelyed URL-jének beírása. Számos lehetőség nyílik meg előtted ebben a folyamatban:

 


 

1. lépés - Nyelvválasztás

Bármelyik eshetőséget is használod, amint leütöd az Enter billentyűt, a következő képernyő fog megjelenni:

Válaszuk ki a magyar nyelvet, majd katintsunk a Tovább (NEXT) gobbra.


 

2. lépés - Telepítés előtti ellenőrzés

A következő képernyő a Joomla! szerinti megerősítése mindannak, amit bizonyára már tudsz, ha követted a phpinfo() használatával kapcsolatos tanácsokat. A képernyő azt mutatja, hogy a kiszolgálód megfelel-e valamennyi szükséges feltételnek a telepítés sikeres befejezéséhez.

 

Ha az első részben bármelyik válasz Nem (a configuration.php kivételével, melynek írhatónak kell lennie), akkor ki kell javítanod a helyzetet, mielőtt folytatnád a folyamatot, ugyanis ezek jelentik a telepítés alapvető követelményeit. Ha elmulasztod, akkor ez a Joomla! webhelyed hibás működését okozhatja, vagy a szokásos böngészős telepítés végén további cselekvésre van szükség.

A leggyakoribb hiba, amivel a felhasználók találkoznak, hogy a configuration.php fájl nem írható.

A beállítások második blokkja a PHP kód alapkonfigurációjának speciális változóit mutatja. Miközben ezek ajánlottak, a Joomla! még feltelepül, azonban a későbbiekben több teendő lesz, és fennáll annak a kockázata, hogy a webhelyed nyitottá válik a rosszindulatú fenyegetések számára, ha nem javítod ki őket. Ezek a beállítások bármikor módosíthatók. Az első oszlop mutatja az ajánlott beállításokat, a második pedig a kiszolgálón beazonosítottakat.

Ha módosítani akarod valamelyik beállítást, akkor nem kell kilépned a telepítőből. Amint változtattál valamin, csak kattints az Újraellenőrzés gombra a helyzet elemzésének megismétléséhez. A Vissza gombra kattintással visszatérhetsz a Nyelv kiválasztása képernyőre.

Ha minden úgy van beállítva, ahogy kell, akkor kattints a Tovább gombra.

 


3. lépés - Licenc

A Licenc képernyőn valójában nem kell semmit sem beírnod vagy módosítanod, viszont ajánljuk, hogy olvasd el, vedd tudomásul, és fogadd el azokat a feltételeket, mely alatt a Joomla! kiadásra került.

Megjegyzendő, hogy noha nincs elfogadási lehetőség megadva (valójában regisztrálási folyamat sem) ezen a képernyőn, a Joomla! használatával megerősíted ennek a licencnek az elfogadását.

A licenc elolvasása után kattints a Tovább gombra.

 


4. lépés - Adatbázis beállításai

Most érünk a böngészős telepítés végső, és mondhatnánk, legfontosabb szakaszába. Ebben a lépésben adjuk meg mindazokat az információkat, melyekre a Joomlának szüksége van ahhoz, hogy tudjon kommunikálni az adatbázissal.

 

Válaszd ki az adatbázis típusát a legördülő listából, mely alapértelmezésként mysql (ez maradjon igy)

Ezt követően töltsd ki a Kiszolgáló neve, Felhasználónév, Jelszó és Adatbázis neve mezőket.
(ezeket vagy megkapod a szolgáltatótól, vagy az adminfelületen neked kell létrehoznod)

Ha szeretnél mintaadatokat feltölteni akkor olvasd tovább, ha nem akkor a fenti beállítások után egyből kattinthatsz a Tovább gombra.

Figyelem! A mintaadatok a Joomla! megismeréséhez kitűnő választás, de ha áttanulmányoztuk érdemes egy üres oldallal újrakezdeni.

A Speciális beállítások mezői az adatbázis további definiálását teszik lehetővé. Ha például volt egy régebbi, ugyanolyan nevű adatbázisod, amire már nincs szükséged, amit beírtál a fenti mezőbe, lehetőséged van a létező adatbázis tábláinak eldobására (törlésére), vagy a táblák biztonsági másolatának elkészítésére, így megőrizheted az adatokat, ha esetleg vissza kell állítanod a jelenlegi adatbázisból ennek a biztonsági mentésnek a felhasználásával.

Megváltoztathatod a táblanév előtagját is, amit a Joomla! az adatbázis összes táblájához fog használni. Erre a funkcióra akkor lehet szükséged, ha több Joomla! webhelyet üzemeltetsz ugyanabból az adatbázisból.

Soha ne használd a bak_ előtagot, ugyanis a Joomla! épp ezt használja az adatbázisban lévő táblák biztonsági mentéséhez.

Ügyelj mindig a választott előtagot követő egyetlen alsóvonás karakterre, mert különben az előtag "összefolyhat" a táblanévvel. Az alapértelmezett előtag a jos_.

Az Adatbázis beállításai az alábbihoz hasonlóan néz ki:

Miután beírtad pontosan az adatokat, kattints a Tovább gombra.


 

5. lépés - FTP beállításai

Egyes kiszolgálók fájlrendszer engedélyei és a PHP Safe Mode korlátozásai miatt olyan funkció került bevezetésre a Joomla! 1.5-ben, mely lehetővé teszi a jogosult felhasználók számára, hogy felhasználják a Joomla! Vezérlőpultból hozzáférhető különféle telepítési és feltöltési folyamatait. Ezek közé tartozik a médiakezelő is, és a telepítéskezelő is. Az FTP réteg a fájlműveletek kezeléséhez létezik.

 

 

Biztonsági okokból kifolyólag az a legjobb, ha külön FTP fiókot hozol létre csak a Joomla! telepítéshez történő hozzáférés céljára, nem pedig a teljes webkiszolgálóhoz, ha van rá lehetőséged.

Az FTP beállításokat a telepítés után is beírhatod vagy módosíthatod, a Vezérlőpult->Webhely menüből megnyitható Globális beállítások képernyőn, vagy a gyorsikonra kattintva a Vezérlőpult munkaterületén.

Mi azt javasoljuk ne állítson be FTP réteget, kattintson a tovább gombra


 

6. lépés - Főbeállítások

A Főbeállítások képernyőn a Joomlának a webkiszolgálódra történő telepítésének három kritikus tényezőjét állíthatod be.

A Főbeállítások képernyő három fő részre oszlik, ezek közül az első a Webhely neve. Lehet, hogy ez nyilvánvalónak tűnik, de ez lesz az a név is, ami a webhely e-mailjeinek küldéséhez kerül felhasználásra, vagy a hiba- és hozzáférési üzenetek megjelenítésekor a webhely felhasználói oldalán. A Joomla! régebbi kiadásaitól és elődjeitől eltérően a Webhely neve nem lesz látható a felhasználó böngészőjének címsorában. Ezt a bejegyzést később a Vezérlőpult Globális beállítások->Webhely lapján módosíthatod.

A második rész a főadminisztrátorra, vagyis Rád vonatkozó kulcsinformációkkal kapcsolatos!

Írd be az e-mail címedet, vagy azt, amit szeretnél a figyelmeztetésekhez, üzenetekhez és a küldendő e-mailekhez használni, és amire a beérkező kapcsolatfelvételi módszerek irányítása történik. Ez lesz a webhelyről kimenő üzenetek feladó címe. Két szövegmező is van itt, melybe be kell írnod, és meg kell erősítened a jelszót, amit (főadminisztrátorként) fogsz megadni a webhelyre történő bejelentkezéshez, a főadminisztrátor alapértelmezett felhasználónevével, ami az admin.

Vigyázat! Legalább a nyilvános webhelyek MySQL, FTP és bejelentkezési felhasználónevei és jelszavai ne legyenek ugyanazok. Ha így teszel, akkor fölöslegesen kockáztatod a webhelyed biztonságát.

 

További biztonsági javaslat annak megfontolása, hogy az admin felhasználót valami kevésbé nyilvánvalóra változtatod meg a telepítés befejezése után. Ezt az adminisztrációs kiszolgáló oldal Vezérlőpult->Webhely->Felhasználókezelő menüpontból megnyitható lapon teheted meg (a jelszó későbbi megváltoztatásával együtt).

A harmadik és egyben utolsó rész a telepítési folyamatban megadható adatokkal kapcsolatos.

Lényegében három választási lehetőséged van:

  1. feltöltöd az alapértelmezett mintaadatokat, amit a Joomla! ad az alaprendszer csomagban,
  2. feltöltöd a saját adataidat. Ezek lehetnek:
    1. a Joomla! régebbi verziójából a rendelkezésre álló áttelepítő eszközökkel migrált adatok
    2. meglévő Joomla! 1.5 adatok egy biztonsági mentésből talán, amit egy másik webhelyen készítettek, bár ebben a részben nincs erre vonatkozó speciális folyamat.
  3. a fentiek egyikét sem teszed, egy teljesen új és üres Joomla! telepítésbe kezdesz.

Nézzük meg ezt a három lehetőséget:

Az alapértelmezett mintaadatok telepítése

Az alapértelmezett mintaadatok szekciók, kategóriák, cikkek, webes hivatkozások, hírcsatornák és különféle más tartalompéldák gyűjteménye, amit azért írtak, hogy egyszerűen csak bemutassa a Joomla! néhány funkcióját (a tartalom nagyobbik része eléggé informatív és hasznos is). Az adatok tárolása az alaprendszer telepítőjében lévő SQL fájlban történik.

Alapértelmezésként az Alapértelmezett mintaadatok telepítése választógomb a kijelölt, a mintaadatok telepítésének befejezéséhez azonban az alatta lévő Mintaadatok telepítése gombra is kell kattintanod. Tételezzük fel, hogy minden jól megy, s észre fogod venni, hogy a gomb megerősítő üzenetpanellé alakul át, hírül adva, hogy A mintaadatok telepítése sikerült; ezután már csak a Tovább gombra kell kattintanod a rész befejezéséhez.

 

 

Kompatibilis SQL parancsfájl feltöltése

Lehetnek olyan helyzetek, amikor például a mintaadatok saját - nyelvi értelemben - lokalizált változatával rendelkezel, vagy egy meglévő Joomla! 1.5 webhely adatainak biztonsági mentésével, melyet szeretnél egy általad épített új webhelyen visszaállítani/telepíteni. Ki kell egészítened alább a régi táblanév előtagokat és az áttelepítő parancsfájl elemeit.

Egy régebbi Joomla! 1.0.x verziójú webhely áttelepítő SQL parancsfájljának telepítése

A Joomla! súgówebhelyén létezik egy külön kiadott és részletes útmutató a régebbi Joomla! telepítések tartalmának a Migrator komponenssel történő áttelepítéséhez.

Ha áttelepítesz vagy visszaállítasz adatokat, akkor válaszd az Áttelepítő parancsfájl betöltése lehetőséget. Látni fogod, hogy ez engedélyezni fogja a Régi táblanév előtag, A régi webhely kódolása és az Áttelepítő parancsfájl mezőt.

Régi táblanév előtag

Ezt az előtagot használja a régi adatbázis, melyből át kell hozni az adatokat. Lehet például mos_ egy alapértelmezett Joomla! 1.0 telepítésből, vagy egy alap #__ SQL fájl feltöltéséből.

A régi webhely kódolása

Az átadó MySQL adatbázis nyelvi kódolására utal, ami egybevetés néven is ismert. A Joomla! 1.5-t UTF-8 nyelvvel kell kódolni. A régi webhely kódolását megtudhatod (a phpMyAdminban) a főoldalon az Adatbázis fülön.

Áttelepítő parancsfájl

Keresd meg a Joomla! 1.0.x telepítésből a Migrator komponenssel készített áttelepítő parancsfájl SQL adatfájlját.

A Migrator komponens nem tudja kompenzálni (hozzáadni) az adatokat a Joomla! 1.5 fejlesztés által hozzáadott mezőkbe (jó, de nem varázsszer). Ezért javasoljuk, hogy ellenőrizd le az összes áttelepített adatot, és töltsd ki a hiányzó mezőket, melyekre ilyen művelethez szükség van. A leggyakoribb ezek közül a szekciók, kategóriák és cikkek Alias (vagylagos cím) mezője.

Már feltöltöttem...:

Ezt a jelölőnégyzetet akkor jelöld be, ha úgy véled, hogy túl nagy a kezelendő SQL fájl (memória- és időkorlát hibák), és az FTP-kliensprogramoddal töltsd fel a migrate.sql fájlt (semmilyen tömörítés nem engedélyezett) a joomla_gyökér/installation/sql/migration/ elérési útra.

Ez egy Joomla! 1.0 áttelepítő parancsfájl:

Ezt a jelölőnégyzetet akkor (és csak akkor) jelöld be, ha egy régebbi Joomla! 1.0 webes telepítés adatait telepíted át a com_migrator komponenssel. Ez engedélyezni fogja a beépített automatikus folyamatot az adatoknak a Joomla! 1.5 keretrendszerrel kompatibilissá átalakításának befejezéséhez.

Miután kitöltötted az összes adatot ezen a lapon, kattints a Tovább gombra az utolsó lépés végrehajtásához.

 


 

7. lépés - Befejezés

 

 

Nos, ha sikerült eddig a lapig eljutnod, akkor átmentél az első vizsgán. Gratulálunk!

Mielőtt folytatnád munkád eredményének megtekintésével, meg kell nyitnod a Joomla! telepítésed gyökérkönyvtárát FTP program segítségével, és törölnöd kell az Installation könyvtárat (az alábbi képen kiemeltük).

A Joomla! konfigurálása megtörtént, de amíg nem távolítod el ezt a könyvtárat, addig nem tudod ettől a ponttól folytatni, és nem tudod befejezni a telepítést.

Az installation könyvtár törlése után kattinthatsz vagy a Webhely vagy az Adminisztráció gombra. Az előbbivel az új Joomla! webhelyed felhasználói oldalát tekintheted meg, a másodikkal pedig az adminisztrációs kiszolgáló oldal bejelentkezés képernyőjére jutsz.

Az adminisztrációs felület követlen elérése a böngészőből a:  http://www.domainevem.hu/administrator címen érhető el.

 

 

Sikeres bejelentkezés után a következő képnek kell fogadnia:
A Joomla oldalunk adminisztrációjához további leírás itt olvasható

 

Kategória