Sokan úgy gondolják, hogy egy weboldal sebessége, csak a szerver sebességétől függ.

De ez csak részben igaz, a weboldal tulajdonosa is sokat tehet az oldal sebességének nővelése érdekében.
Aki rendszeresen nézi a Forma 1 es közvetítéseket, vagy más technikai jelegű sportokat, az láthatja, hogy az apró beállításokkal, másodperceket lehet javítani, vagy rontani a köridőkön.
Ugyanez igaz a weboldalra is, kis odafigyeléssel, apró türkökkel, akár másodpercekkel is gyorsulhat oldalunk sebessége.


Az oldal sebessége, elsősorban az alkalmazott programozástól, és adatbázis kezeléstől függ.
Mivel a legtöbb oldal ma már előre gyártott CMS rendszerekre épül igy ezzel sokkmindent nem tudunk tenni. Azoknak akik még csak most gondolkoznak, azon hogy milyen motort használjanak, mi elsősorban a Joomla, és a Worldpress  motorokat ajánljuk,  tapasztalataink szerint ezek az oldalak még nagy látogatottság mellett is jól bánnak az erőforrásokkal.
Akkor nézzük, hogy is lehet gyorsítani a weboldalunkon.

1: Gyorsírótárazás bekapcsolása: a legtöbb CMS rendszer rendelkezik ilyen funkcióval, ennek hatására az oldal egy Cashe mappába előre legenerálja a dinamikus tartalmakat HTML formátumban, ezáltal az oldal betöltődése előtt nem kell a szervernek minden egyes látogatásnál a .php fájlokat lefordítani és adatbázis műveleteket végrehajtani.
A gyorsitótárazásnál beállítható az idő, ami azt jelenti, hogy hány perc után frissítse a HTML fájlokat. Olyan oldalaknál ahol a tartalom gyakran változik érdemes kis időegységeket beállítani, ahol ritkán változik a tartalom, ott beállíthatunk akár 10-24 órás időlimiteket is.

2: Képek optimalizálása: több oldalnál tapasztaltunk olyat, hogy az oldalon szép látványos fejlécek, és háttérképek vannak, de nincsenek optimalizálva, ezáltal méretük megközelíti, vagy meghaladja az 1Mb ot is.
valamint ugyancsak gyakori hiba, hogy az oldal nem használ index képeket, hanem a nagy képet jelenítik meg "összenyomva". Ezeknél a képeknél a látható méret hiába kicsi, valójában olyan mintha az eredeti képet raktuk volna ki az oldalra.
Miért fontos a képek optimalizálása: Egy 1Mb körüli kép letöltése egy átlagos internettel már önmagában is 1-2 másodpercet vesz igénybe, ha több ilyen képünk is van az oldalon azok már nagymértékben rontják az oldal sebességét, és annak élvezhetőségét.
A kis képeket is érdemes optimalizálni, mivel a sok kicsi sokra megy elv itt is érvényesül.

3: Felesleges elemek eltávolítása.
Mondhatni minden harmadik, negyedik oldal a csapdájába esik annak, hogy az oldalra felesleges elemeket modulokat pakolnak ki. Ilyenek például az időjárás jelző modulok, órák, chat ablakok, stb... Ezek az elemek a weboldalak 95% ra teljesen feleslegesek, senki ne gondolja, hogy a webshopjába érkező embereket Siófok időjárása fogja érdekelni, aki erre kíváncsi úgy is elmegy egy olyan oldalra ahol erről több napos előrejelzést kap.
Az óra ugyanúgy felesleges, hiszen minden számítógép jobb alsó sarkában ott figyel az óra.
Ezek a modulok amellett hogy értelmetlenek, plusz kapcsolatot építenek ki egy távoli szerverrel , ahonnan lekérdezik az aktuális időjárást.